От днес до 15 декември в цялата страна ще се провеждат безплатни

...
От днес до 15 декември в цялата страна ще се провеждат безплатни
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза до 15 декември в цялата страна

От през днешния ден до 15 декември в цялата страна ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза , в границите на акцията " Дни на отворените порти ".

Тя се организира за четвърти път у нас, в границите на самодейността " Подобряване на устойчивостта на Националната стратегия по туберкулоза " (2015-2018) към Министерството на здравеопазването. Финансирането за нея идва от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария.

Прегледи са проведени във всички регионални градове. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лечение, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на третата акция за 2017 година, която се организира през месец септември, интервюирани за туберкулоза са 3 079 лица. От тях в риск от туберкулоза са 1 738, на които са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания.

Открити са 34-ма пациенти с туберкулоза и 72-ма с латентна туберкулозна зараза.

На всички се ползва гратис лечение и химиопрофилактика.

Най-много хора са минали през кабинетите в МБАЛ " Св. Георги " - Пловдив, СБАЛПФЗ - Бургас, СБАЛПФЗ - Пазарджик, МБАЛ " Д-р Иван Селимински " - Сливен, МБАЛ - Силистра и СБАЛПФЗ - Враца.

От началото на 2017 година са интервюирани за туберкулоза 9 574 лица, а на 5873 души с риск за туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 97 пациенти с туберкулоза , които са почнали лекуване, и 445 лица с латентна туберкулозна зараза, които организират химиопрофилактика.

По време на извършените за интервала сред 2009 година и септември 2017 година " Седмици на отворени порти "  анкетираните за туберкулоза са 99 691.

Броят на лицата, диагностицирани с туберкулоза и ориентирани за лекуване, е 1 099. Други 3 906 души са с латентна туберкулозна зараза и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините акцията е потвърдила своята успеваемост, както за разкриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, по този начин и за ефикасна предварителна защита на туберкулоза та в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР